Miten lähdin politiikkaan?

Tahtonainen mukana päätöksenteossa Kangalla vuodesta 2005

Lähdin aikanaan lähes 20 vuotta sitten kuntavaalien 2004 ehdokkaaksi, koska olin todella kiinnostunut julkisesta päätöksenteosta. Kiinnostus oli herännyt kyllä paljon aiemmin. Suvussani on ollut aina vahva kiinnostus yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Siksipä päädyin opiskelemaankin yhteiskunnallisia asioita, Opiskelin 1990 -luvun alussa Turussa Paasikivi-Opistossa, joka on vahvasti Kokoomuspainotteinen.

Alle 30 -vuotiaana vaikuttaminen ei kuitenkaan vielä kiinnistanut niin paljon, että olisin itse halunnut lähteä pyrkimään mukaan. Sanoisin, että herätteen antoi lopulta se, että itsellä oli pieniä lapsia. Silloinen päivähoito (nyt varhaiskasvatus), kotihoidon tuki ja uimahallin rakentaminen Kangasalle olivat teemojani ensimmäisissä vaaleissa.

Olin aivan keltanokka innostuksesta huolimatta ja melko tuoreena kangasalalaisena vielä epävarmana siitä mikä on oma poliittinen kotini. Niinpä lähdin ehdolle ihan itse hakeutuen Kangasalan sitoutumattomien yhteislistalle. Ääniä sain ihan kohtuullisesti, mutta en tullut valituksi. Sain kuitenkin paikan Kangasalan uimahallitoimikunnassa ja pääsin siis vaikuttamaan uuden uimahallin rakentamiseen. Samalla opin tuntemaan pitkän linjan päättäjiä eri puolueista. Olin niin innoissani, että jatkoin yhteislistalla vielä seuraavissa vaaleissa 2008 – enkä tullut valituksi, mutta äänimäärä tuplaantui. Pääsin myös tutustumaan lautakuntatyöskentelyyn.

Kolmannet vaalit olivat vuonna 2012. Olin kypsytellyt pitkään puolueeseen sitoutumista ja valinta oli selvä. Ilmoitin taas itse olevani kiinnostunut Kokoomuksen jäsenyydestä ja ilmoittauduin ehdolle kuntavaaliehdokkaaksi. Minut hyväksyttiin ja kolmansissa vaaleissa sain jälleen enemmän ääniä kuin aiemmin ja varavaltuutetun paikan. Pääsin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan sekä Kangasalan kulttuuritalotoimikuntaan.

Intoni vain kasvoi ja neljänsissä vaaleissa sain riittävän määrän luottamusta nousten näin valtuustoon Kangasalan Kokoomuksen valtuutetuksi. Luottamuspaikkoina elinympäristölautakunnan jäsenyys ja Taloherttua Oyn hallituksen puheenjohtajuus.

Intoni vain kasvoi ja neljänsissä vaaleissa sain riittävän määrän luottamusta nousten näin valtuustoon Kangasalan Kokoomuksen valtuutetuksi.

Viidennet vaalit käydään muuttuneessa maailmassa. Kukaan ei varmasti aavistanut mitä tapahtuisi vuonna 2020, kun ensimmäiset vakavat varoitukset maailmanlaajuisesta pandemian uhkasta kaikuivat Kauko-Idästä. Hyvin nopeasti uhka konkretisoitui myös Euroopassa ja Suomessa. Kangasalla ilmeni ensimmäinen tartunta koulussa, jonka seurauksena alkoi etäopetus ensin altistuneessa koulussa ja lopulta koko maassa. Kaikki tuntui epävarmalta, ei ollut tietoa miten vaarallisesta taudista olisi kyse.

Myös päätöksenteko muuttui. Mahdollistettiin osallistuminen Teams -ohjelman kautta sekä valtuuston että lautakuntien ja muiden päätöksentekoelimien kokouksiin. Kontaktit oli muutenkin vähennettävä minimiin ja koko Suomi oli poikkeustilassa jopa niin että eteläinen Suomi eristettiin. Silti kaikki olivat varmoja että tilanne olisi ohitse ennen tulevia kuntavaaleja. Vaan eipä ollut.

Viidensissä vaaleissani 2021, jotka siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle, sain luottamuksen jatkaa valtuutettuna. Lisäksi minut valittiin sivistyslautakunnan puheenjohtajaksi ja jatkamaan Taloherttua Koy:n hallituksen puheenjohtajana. Olen myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston varajäsen. Uusi kausi, uudet haastee. Sote -uudistusta odotellessa.